בדיקת גסטרוסקופיה

גסטרוסקופיה, המכונה גם אנדוסקופיה עליונה, היא הליך המאפשר לגסטרואנטרולוג לבדוק את הרירית של החלק העליון של מערכת העיכול. זה כולל את הוושט, הקיבה והחלק הראשון של המעי הדק, המכונה התריסריון. ההליך מתבצע באמצעות החדרת צינור דק וגמיש הנקרא גסטרוסקופ, שבקצהו יש אור ומצלמה.

איך מתבצע הליך הגסטרוסקופיה?

הכנה: על המטופל/ת לצום מספר שעות לפני ההליך כדי להבטיח קיבה ריקה. זאת על מנת לאפשר ראות ברורה ולהפחית את הסיכון להשתנקות מאוכל.

טשטוש: מרבית הנבדקים מעדיפים לבצע את הבדיקה תחת טשטוש (סדציה), הניתן דרך הווריד לפני הבדיקה. ייתכן גם מתן ספריי לטשטוש מקומי בחלל הפה והלוע טרם הבדיקה.

ההליך עצמו: הרופא מחדיר את הגסטרוסקופ דרך הפה ובמורד הגרון של המטופל/ת כדי להגיע לוושט, הקיבה והתריסריון. אוויר מוכנס כדי להרחיב את מערכת העיכול ולהקל על צפייה טובה יותר. המצלמה שולחת תמונות למסך לבדיקת הרופא.

ביופסיה: במידת הצורך, הרופא יכול להשתמש בגסטרוסקופ לביצוע ביופסיה – נטילת דגימות קטנות של רקמה לבדיקות מעבדה נוספות.

התאוששות: לאחר ההליך, המטופל/ת נמצא/ת בהתאוששות עד שהשפעת תרופות ההרגעה חולפות.
הגרון עלול להיות כואב לתקופה קצרה, והמטופל/ת עלול/ה להרגיש נפיחות עקב האוויר שהוכנס לקיבה. התוצאות מוכנות בדרך כלל תוך מספר ימים, כתלות אם בוצעה ביופסיה.

שימושים של בדיקת גסטרוסקופיה

  • בירור תסמינים: גסטרוסקופיה יכולה לסייע באבחון הגורמים לתסמינים כגון כאבי בטן מתמשכים, בחילות, הקאות או קושי בבליעה.
  • זיהוי דלקת או כיבים: ניתן להשתמש בגסטרוסקופיה כדי למצוא דלקת או כיבים בקיבה או בתריסריון.
  • ביופסיה לאיתור הליקובקטר פילורי: אם נמצא כיב פפטי, ניתן לבצע ביופסיה לבדיקת הליקובקטר פילורי, סוג של חיידק שעלול לגרום לכיבים.
  • זיהוי גידולים: גסטרוסקופיה יכולה גם לסייע בזיהוי גידולים או סרטן במערכת העיכול העליונה.
  • אפשרויות טיפול: ניתן לטפל במצבים מסוימים, כגון כיבים מדממים, ישירות דרך הגסטרוסקופ. לדוגמה, הרופא יכול לתת זריקות או לצרוב כלי מדמם.

 

כמו כל ההליכים, לגסטרוסקופיה יש מספר סיכונים אפשריים, כמו דימום, ניקוב של רירית הקיבה, או תגובה להרדמה, אך הסבירות לכך היא נמוכה מאוד – 1 ל-5000 בדיקות.

טפסי הכנה לבדיקות:

קופ"ח מאוחדת

קופ"ח מכבי