בדיקת קולונוסקופיה

קולונוסקופיה היא הליך אבחון רפואי, המתבצע על ידי רופא גסטרואנטרולוג כדי לבחון את הרירית של המעי הגס (רקטום והמעי הגס). ההליך מתבצע באמצעות צינור גמיש הנקרא קולונוסקופ, שבקצהו מחוברת מצלמה זעירה. מכשיר זה מוחדר למטופל/ת דרך פי הטבעת ומונחה למעלה דרך המעי הגס.

איך מתבצע הליך הקולונוסקופיה?

  • הכנה: לפני ההליך, המטופל/ת עובר/ת הכנת מעיים לניקוי המעי הגס. הדבר כרוך בדרך כלל בנטילת חומר משלשל מיוחד ודיאטה עם נוזל צלול למשך יום או יומיים לפני ההליך.
  • טשטוש: בדרך כלל, בזמן הקולונוסקופיה ניתן למטופל/ת תרופות הרגעה או הרדמה, כדי להירגע ולמזער כל אי נוחות.
  • הליך: הרופא מחדיר בעדינות את הקולונוסקופ לפי הטבעת, ומנחה אותו באיטיות דרך המעי הגס. אוויר או פחמן דו חמצני מוחדרים לתוך המעי הגס כדי להרחיב אותו לצפייה טובה יותר.
    המצלמה הזעירה על הקולונוסקופ משדרת תמונות למסך, ומאפשרת לרופא לבדוק את רירית המעי הגס לאיתור ממצאים חריגים.
  • הסרת פוליפ/ביופסיה: אם הרופא מוצא פוליפים (גושים קטנים של תאים שעלולים להפוך לסרטניים) במהלך הקולונוסקופיה, הוא יכול להסיר אותם מיד באמצעות כלים זעירים המועברים דרך הקולונוסקופ. באופן דומה, אם נמצאו אזורים חריגים אחרים, הרופא יכול לבצע ביופסיה.
  • התאוששות: לאחר ההליך, המטופל/ת נמצא/ת באזור התאוששות עד שהשפעות תרופות ההרגעה חולפות. המטופל/ת עלול/ה להרגיש נפיחות או גזים בגלל האוויר או הפחמן הדו חמצני שניפחו את המעי הגס. תחושות אלו צריכות להיעלם בתוך מספר שעות.

שימושים של בדיקת קולונוסקופיה:

בדיקת סרטן: אחד השימושים העיקריים של קולונוסקופיה הוא בדיקת סרטן המעי הגס, במיוחד אצל אנשים מעל גיל 50 או כאלה עם היסטוריה משפחתית של המחלה.

אבחון תסמינים במערכת העיכול: בדיקת קולונוסקופיה יכולה לסייע בקביעת הגורמים לשינויים לא מוסברים בהרגלי היציאות, כאבי בטן, דימום רקטלי וירידה בלתי מוסברת במשקל.

זיהוי והסרת פוליפים: במהלך בדיקת קולונוסקופיה, ניתן לזהות ולהסיר פוליפים בטרם הסיכוי להפיכתם לסרטן.

אבחון מחלות מעי דלקתיות: קולונוסקופיה מסייעת באבחון מצבים כמו מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית.

מעקב לאחר טיפול בסרטן: עבור חולים שטופלו בסרטן המעי הגס, ניתן להשתמש בקולונוסקופיה כדי לוודא שהסרטן לא חזר.

שימו לב, בעוד שקולונוסקופיה היא הליך שימושי מאוד, עשויים להיות לה מספר סיכונים, כולל ניקוב המעי הגס, דימום או תגובה לטשטוש, אם כי חשוב לציין – סיכונים אלה נמוכים מאוד: פחות מ-1 לכל 5000 בדיקות.
חשוב מאוד לבצע הערכה ראשונית אצל גסטרואנטרולוג בשאלה של נחיצות ביצוע הבדיקה וההתוויה המתאימה.